piątek, 7 maja 2021

Индијско Министарство здравља известило је да је у последња 24 сата у земљи регистровано 412.262 нових случајева инфекције коронавирусом и 3980 смртних случајева због ЦОВИД-19. Агенција Ројтерс рекла је да други талас пандемије "преплављује систем здравствене заштите" и шири се из градова у огромни пејзаж.



Скоро половина
Светска здравствена организација (ВХО) је у свом недељном извештају навела да на Индију отпада готово половина случајева коронавируса пријављених широм света прошле недеље и четвртина смртних случајева.

Криза ЦОВИД-19 најгора је у главном граду Делхију. Међутим, како је Реутерс истакао, у руралним подручјима у којима живи готово 70 процената становништва земље, ограничени приступ јавној здравственој заштити представља још већи изазов.
„Ситуација у руралним областима постала је опасна“, рекао је Суресх Кумар, теренски координатор у Манав Сансадхан Евам Махила Викас Санстхан (МСЕМВС), добротворној организацији за људска права. „У неким селима државе Уттар Прадесх, која има око 200 милиона становника, на северу земље у којој ова организација делује, људи умиру у готово сваком другом дому“, додао је координатор. "Људи су уплашени, пузе код куће, имају температуру и кашаљ. Имају све симптоме ЦОВИД-19, али без доступних информација, многи верују да је реч о сезонском грипу", известио је Кумар.

Главни научни саветник индијске владе К. Вијаи Рагхаван упозорио је на трећи талас инфекција. "Фаза три је неизбежна с обзиром на висок ниво вируса који циркулише," рекао је на конференцији за новинаре у среду. "Али није јасно када ће доћи (...). Требало би да се припремимо за нове таласе" - додао је он.
Индијски премијер Нарендра Моди често је критикован због тога што раније није предузео мере за угушавање другог таласа епидемије. Последњих недеља верски фестивали и политички скупови привукли су десетине хиљада људи и постали су жаришна места за коронавирус великих размера.
Пораст инфекција такође се поклопио са драстичним падом стопе вакцинације због проблема са снабдевањем и набавком, упркос томе што је Индија водећи светски произвођач вакцина. „Након пада дневних тестова ЦОВИД-19, у среду је тестирано 1,9 милиона узорака“, саопштило је Индијско државно веће за медицинска истраживања на Твитеру.

Play online here:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

WIN 400 MILLIONS DOLLARS IN MEGA MILLIONS! THE DRAW IS TOMMOROW! Play online here: