piątek, 7 maja 2021

Индийското министерство на здравеопазването съобщи, че през последните 24 часа в страната са регистрирани 412 262 нови случая на коронавирусна инфекция и 3980 смъртни случая поради COVID-19. Агенцията "Ройтерс" заяви, че втората вълна на пандемията "наводнява здравната система" и се разпространява от градовете в големите провинции.



Почти половина
Световната здравна организация (СЗО) заяви в седмичния си доклад, че Индия представлява близо половината от случаите на коронавирус, съобщени в световен мащаб миналата седмица, и една четвърт от смъртните случаи.

Кризата с COVID-19 е най-тежка в столицата Делхи. Въпреки това, както посочи Ройтерс, в селските райони, където живеят близо 70 процента от населението на страната, ограниченият достъп до обществено здравеопазване представлява още по-голямо предизвикателство.
"Ситуацията в провинцията стана опасна", каза Суреш Кумар, полеви координатор в Manav Sansadhan Evam Mahila Vikas Sansthan (MSEMVS), благотворителна организация за правата на човека. „В някои села в щата Утар Прадеш, които имат около 200 милиона жители, в северната част на страната, където действа тази организация, хората умират в почти всеки друг дом“, добави координаторът. "Хората са уплашени, сгушени в домовете си, с треска и кашлица. Те имат всички симптоми на COVID-19, но при липса на информация мнозина смятат, че това е сезонен грип", съобщи Кумар.

Главният научен съветник на индийското правителство К. Виджай Рагаван предупреди за трета вълна от инфекции. "Трета фаза е неизбежна предвид високите нива на циркулиращия вирус", каза той на пресконференция в сряда. "Но не е ясно кога ще дойде (...). Трябва да се подготвим за нови вълни" - добави той.
Индийският министър-председател Нарендра Моди бе критикуван широко, че не предприе действия по-рано за потушаване на втората вълна от епидемията. През последните седмици религиозните фестивали и политическите митинги привлякоха десетки хиляди хора, превръщайки се в горещи точки за широкомащабното разпространение на коронавируса.
Нарастването на инфекциите също съвпадна с драстичен спад в нивата на ваксинация поради проблеми с доставките и снабдяването, въпреки че Индия беше водещият производител на ваксини в света. „След спада в ежедневните тестове за COVID-19 в сряда бяха тествани 1,9 милиона проби“, заяви Индийският държавен съвет за медицински изследвания в Twitter.

Play online here:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

WIN 400 MILLIONS DOLLARS IN MEGA MILLIONS! THE DRAW IS TOMMOROW! Play online here: