poniedziałek, 24 maja 2021

Minsk a Moskva komentují vynucené přistání letadla
„Kroky příslušných struktur (...) byly legální,“ tvrdí běloruské ministerstvo zahraničí po nouzovém nouzovém přistání letadla Ryanair v Minsku. Na druhé straně je Moskva „zděšena“ reakcí západních zemí na nedělní události.


Letadlo společnosti Ryanair létající z Atén do Vilniusu bylo v neděli odpoledne nuceno nouzově přistát v Minsku. Důvodem měla být bombová hrozba. Před nuceným přistáním bylo letadlo doprovázeno stíhačkou MiG-29. Na palubě výletního letu byli mimo jiné Raman Pratasiewicz (známý běloruský opozice), který byl po přistání zadržen. Teprve po několika desítkách minut byl let FR4978 obnoven, letadlo Ryainair přistálo ve večerních hodinách ve Vilniusu.

- Není pochyb o tom, že kroky našich příslušných struktur byly plně v souladu se zavedenými mezinárodními standardy, uvedl v pondělí mluvčí běloruského ministerstva zahraničí Anatol Hłaz. Úředník ujistil, že „běloruská strana je vždy odpovědná za dodržování norem leteckého práva, což potvrzují letecké regulační orgány“.


- Jsem přesvědčen, že v této situaci dokážeme v případě potřeby zajistit plnou transparentnost - přijmout odborníky a předložit všechny materiály, abychom vyloučili jakékoli narážky - dodal Hłaz. Běloruské ministerstvo zahraničí obviňuje evropské země z „militativních prohlášení“, která „zhoršují a politizují celou situaci“.


Důvodem byly pověsti, že na palubě může být počítačový vědec Edward Snowden, který odhalil rozsah elektronického sledování prováděného americkou Národní bezpečnostní agenturou. „Proto by analogické chování jiných zemí nemělo být šokující“ - dodává v příspěvku Zacharov. Prohlášení ruské diplomacie později zmírnil mluvčí Kremlu. „Rusko nechce nikoho odsoudit ani podporovat v incidentu s letadlem Ryanair, které bylo v neděli nuceno přistát v Minsku,“ uvedl Dmitrij Peskov.

Úředník dodal, že „mezinárodní letecké úřady by měly v souvislosti s nedělním nuceným přistáním provést určitý druh posouzení souladu nebo nedodržování mezinárodních norem“. Na otázku, zda je pravda, že na palubě stroje byli ruští agenti, Peskov odpověděl, že by to nerád komentoval, a ujistil, že Kreml „nemá žádné údaje o tom, kdo tam byl a kdo nebyl.

Play online here:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

WIN 400 MILLIONS DOLLARS IN MEGA MILLIONS! THE DRAW IS TOMMOROW! Play online here: