poniedziałek, 24 maja 2021

Minsk ja Moskova kommentoivat koneen pakkolaskua
"Toimivaltaisten rakenteiden (...) toimet olivat laillisia", väittää Valkovenäjän ulkoministeriö Ryanair-koneen pakkohätätilanteen laskeutumisen jälkeen Minskissä. Toisaalta Moskova on "kauhistunut" länsimaiden reaktiosta sunnuntain tapahtumiin.


Ateenasta Vilnaan lentävä Ryanair-kone pakotettiin hätälaskeutumaan Minskiin sunnuntai-iltapäivällä. Syyn piti olla pommiuhka. Ennen pakkolaskua konetta saattoi MiG-29-hävittäjä. Risteilylennolla oli muun muassa Raman Pratasiewicz (tunnettu valkovenäläinen oppositio), joka pidätettiin laskeutumisen jälkeen. Vasta useiden kymmenien minuuttien jälkeen lento FR4978 jatkettiin, Ryainair-kone laskeutui Vilnaan myöhään illalla.

- Ei ole epäilystäkään siitä, että toimivaltaisten rakenteidemme toiminta oli täysin kansainvälisten standardien mukaista - sanoi Valkovenäjän ulkoministeriön tiedottaja Anatol Hłaz maanantaina. Virkamies vakuutti, että "Valkovenäjän puoli on aina vastuussa ilmailulainsäädännön noudattamisesta, jonka ilmailun sääntelyviranomaiset vahvistavat".


- Olen vakuuttunut siitä, että pystymme tässä tilanteessa takaamaan täydellisen läpinäkyvyyden tarvittaessa - hyväksymään asiantuntijoita ja esittelemään kaikki materiaalit mahdollisten vihjeiden poissulkemiseksi - lisäsi Hłaz. Valkovenäjän ulkoministeriö syyttää Euroopan maita "militanteista lausunnoista", jotka "pahentavat ja politisoivat koko tilannetta".


Syynä olivat huhut siitä, että tietokonetieteilijä Edward Snowden, joka paljasti Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusviraston suorittaman elektronisen valvonnan laajuuden, voi olla aluksella. "Siksi muiden maiden vastaavanlaisen käyttäytymisen ei pitäisi olla järkyttävää", lisää Zaharov merkinnässä. Venäjän diplomatian lausunto pehmensi myöhemmin Kremlin edustaja. "Venäjä ei halua tuomita eikä tukea ketään sunnuntaina Minskiin laskeutumaan pakotetun Ryanair-koneen kanssa tapahtuneesta tapauksesta", sanoi Dmitri Peskov.

Virkamies lisäsi, että "kansainvälisten ilmailuviranomaisten tulisi suorittaa jonkinlainen arvio kansainvälisten standardien noudattamisesta tai noudattamatta jättämisestä" sunnuntain pakkolaskujen yhteydessä. Kysyttäessä onko totta, että koneessa oli venäläisiä agentteja, Peskov vastasi, että hän ei halua kommentoida sitä, ja vakuutti, että Kremlillä "ei ole tietoja siitä, kuka siellä oli ja kuka ei.
Play online here:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

WIN 400 MILLIONS DOLLARS IN MEGA MILLIONS! THE DRAW IS TOMMOROW! Play online here: