poniedziałek, 24 maja 2021

Minsk i Moskva komentiraju prisilno slijetanje zrakoplova
"Radnje nadležnih struktura (...) bile su legalne", tvrdi bjelorusko Ministarstvo vanjskih poslova nakon prisilnog hitnog slijetanja zrakoplova Ryanair u Minsku. Moskva je, s druge strane, "zgrožena" reakcijom zapadnih zemalja na nedjeljne događaje.


Zrakoplov Ryanaira koji je letio iz Atene za Vilnius, bio je prisiljen hitno sletjeti u Minsku u nedjelju popodne. Razlog je trebao biti prijetnja bombom. Prije prisilnog slijetanja, zrakoplov je pratio lovac MiG-29. Na brodu krstarenja bilo je, između ostalih Raman Pratasiewicz (poznati bjeloruski opozicionar) koji je zadržan nakon slijetanja. Tek nakon nekoliko desetaka minuta leta FR4978 nastavljen je, avion Ryainaira sletio je u Vilnius kasno navečer.

- Nema sumnje da su postupci naših nadležnih struktura bili u potpunosti u skladu s utvrđenim međunarodnim standardima - rekao je u ponedjeljak glasnogovornik bjeloruskog Ministarstva vanjskih poslova Anatol Hłaz. Dužnosnik je uvjeravao da je "bjeloruska strana uvijek odgovorna za poštivanje zrakoplovnih zakona, što potvrđuju i zrakoplovni regulatori".


- Uvjeren sam da smo u ovoj situaciji u mogućnosti zajamčiti punu transparentnost, ako je potrebno - prihvatimo stručnjake i predstavimo sve materijale kako bismo isključili bilo kakve nagovještaje - dodao je Hłaz. Bjelorusko Ministarstvo vanjskih poslova optužuje europske zemlje za "militantne izjave" koje "pogoršavaju i politiziraju cijelu situaciju".


Razlog su bile glasine da se na brodu možda nalazi informatičar Edward Snowden, koji je otkrio razmjere elektroničkog nadzora koje provodi američka Agencija za nacionalnu sigurnost. "Stoga analogno ponašanje drugih zemalja ne bi trebalo biti šokantno" - dodaje Zaharov u tekstu. Izjavu ruske diplomacije kasnije je ublažio glasnogovornik Kremlja. "Rusija ne želi nikoga osuditi ili podržati u incidentu s zrakoplovom Ryanaira koji je u nedjelju prisiljen sletjeti u Minsk", rekao je Dmitrij Peskov.

Dužnosnik je dodao da bi "međunarodne zrakoplovne vlasti trebale izvršiti neku vrstu ocjene usklađenosti ili nepoštivanja međunarodnih standarda" u vezi s prisilnim slijetanjem u nedjelju. Na pitanje je li istina da su na stroju ruski agenti, Peskov je odgovorio da to ne bi želio komentirati i uvjeravao da Kremlj "nema podataka o tome tko je bio, a tko nije.

Play online here:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

WIN 400 MILLIONS DOLLARS IN MEGA MILLIONS! THE DRAW IS TOMMOROW! Play online here: