poniedziałek, 24 maja 2021


Minsk i Moskva komentarišu prisilno sletanje aviona
"Akcije nadležnih struktura (...) bile su legalne", tvrdi bjelorusko Ministarstvo vanjskih poslova nakon prisilnog hitnog slijetanja aviona Ryanaira u Minsku. Moskva je, s druge strane, "zgrožena" reakcijom zapadnih zemalja na nedjeljne događaje.


Avion kompanije Ryanair koji je letio iz Atine za Vilnjus bio je prisiljen hitno sletjeti u Minsku u nedjelju popodne. Razlog je trebao biti prijetnja bombom. Prije prinudnog slijetanja, avion je pratio lovac MiG-29. Na brodu krstarenja bilo je, između ostalih Raman Pratasiewicz (poznati bjeloruski opozicionar) koji je priveden nakon slijetanja. Tek nakon nekoliko desetina minuta leta FR4978 nastavljen je, avion Ryainaira sletio je u Vilnius kasno navečer.

- Nema sumnje da su postupci naših nadležnih struktura bili u potpunosti u skladu s uspostavljenim međunarodnim standardima - rekao je u ponedjeljak glasnogovornik bjeloruskog Ministarstva vanjskih poslova Anatol Hłaz. Zvaničnik je uvjeravao da je "bjeloruska strana uvijek odgovorna za poštivanje vazduhoplovnih zakona, što potvrđuju i zrakoplovni regulatori".


- Uvjeren sam da smo u ovoj situaciji u mogućnosti zajamčiti potpunu transparentnost, ako je potrebno - prihvatimo stručnjake i predstavimo sve materijale kako bismo isključili bilo kakve nagovještaje - dodao je Hłaz. Bjelorusko Ministarstvo vanjskih poslova optužuje evropske zemlje za "militantne izjave" koje "pogoršavaju i politiziraju cijelu situaciju".


Razlog su bile glasine da se na brodu možda nalazi informatičar Edward Snowden, koji je otkrio razmjere elektroničkog nadzora koje provodi američka Agencija za nacionalnu sigurnost. "Stoga analogno ponašanje drugih zemalja ne bi trebalo biti šokantno" - dodaje Zaharov u tekstu. Izjavu ruske diplomatije kasnije je ublažio glasnogovornik Kremlja. "Rusija ne želi nikoga osuditi ili podržati u incidentu s avionom Ryanaira koji je u nedjelju prisiljen sletjeti u Minsk", rekao je Dmitrij Peskov.

Zvaničnik je dodao da bi "međunarodne vazduhoplovne vlasti trebale izvršiti neku vrstu procene usklađenosti ili nepridržavanja međunarodnih standarda" u vezi sa prinudnim sletanjem u nedelju. Na pitanje je li istina da su u mašini ruski agenti, Peskov je odgovorio da to ne bi želio komentirati i uvjeravao da Kremlj "nema podataka o tome ko je bio, a ko nije.
Play online here:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

WIN 400 MILLIONS DOLLARS IN MEGA MILLIONS! THE DRAW IS TOMMOROW! Play online here: