poniedziałek, 24 maja 2021

Минск и Москва коментират принудителното кацане на самолета
„Действията на компетентните структури (...) бяха законни“, твърди белорусското външно министерство след принудителното аварийно кацане на самолета Ryanair в Минск. Москва, от друга страна, е „ужасена“ от реакцията на западните страни на неделните събития.


Самолет на Ryanair, летящ от Атина до Вилнюс, беше принуден да извърши аварийно кацане в Минск в неделя следобед. Причината трябваше да бъде заплаха от бомба. Преди принудителното кацане самолетът е бил ескортиран от изтребител МиГ-29. На борда на круизния полет имаше, наред с други Раман Пратасевич (известен белоруски опозиционер), който беше задържан след кацането. Само след няколко десетки минути полетът FR4978 беше възобновен, самолетът Ryainair кацна във Вилнюс късно вечерта.

- Няма съмнение, че действията на нашите компетентни структури са били напълно съобразени с установените международни стандарти - каза в понеделник говорителят на беларуското външно министерство Анатол Хлаз. Длъжностното лице увери, че "беларуската страна винаги носи отговорност за спазването на стандартите на авиационното законодателство, което се потвърждава от авиационните регулатори".


- Убеден съм, че в тази ситуация можем да гарантираме пълна прозрачност, ако е необходимо - приемете експерти и представете всички материали, за да изключите всякакви подмятания - добави Хлаз. Беларуското външно министерство обвинява европейските държави в "войнствени изявления", които "влошават и политизират цялата ситуация".


Причината бяха слуховете, че компютърният учен Едуард Сноудън, който разкри мащаба на електронното наблюдение, провеждано от Агенцията за национална сигурност на САЩ, може да е на борда. „Следователно аналогичното поведение на други страни не трябва да е шокиращо“ - добавя Захаров в статията. По-късно изявлението на руската дипломация беше смекчено от говорител на Кремъл. "Русия не иска да осъжда или подкрепя никого при инцидента със самолет на Ryanair, принуден да кацне в Минск в неделя", каза Дмитрий Песков.

Длъжностното лице добави, че "международните авиационни власти трябва да направят някаква оценка за съответствие или неспазване на международните стандарти" във връзка с принудителното кацане в неделя. На въпрос дали е вярно, че на борда на машината има руски агенти, Песков отговори, че не би искал да го коментира и увери, че Кремъл „няма данни кой е бил там и кой не.

Play online here:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

WIN 400 MILLIONS DOLLARS IN MEGA MILLIONS! THE DRAW IS TOMMOROW! Play online here: